سوختگی پوشک در کودک

علت و درمان ادرار سوختگی نوزادان چیست؟

یکی از رایج ترین مسائلی که والدین با نوزادان خود روبرو هستند‌، سوختگی پاهای او ناشی از پوشک است. اغلب این اتفاق می‌افتد که کودکی که چنین مشکلی دارد، پرخاشگر و بی قرار است و شب‌ها بر وضعیت خواب آنها تأثیر می‌گذارد. این وضعیت معمولا در ناحیه پوشک کودک رخ می‌دهد و با قرمزی‌، التهاب و تحریک پوست همراه است. اگر برای مدت طولانی درمان نشود‌، می‌تواند به بروز ناراحتی و عفونت‌های پوستی برای کودک منجر شود. از این رو در این مقاله مهدکودک نارسیس، موضوع علت ادرار سوختگی نوزادان چیست؟ انواع روش‌های درمان ادرار سوختگی کودکان را به طور جزئی‌تر توضیح دادیم:

علائم سوختگی پوشک در کودک

علائم سوختگی پوشک در کودک

سوختگی پوشک در نوزاد می‌تواند به اندازه چند توده قرمز یا توده‌های بزرگ دردناک و قرمز که تا معده و ران کودک گسترش می‌یابد‌، خفیف باشد. برخی از علائم دیگر سوختگی پوشک عبارتند از:

  • التهاب یا قرمزی پوست کودک در ناحیه پوشک
  • تورم پوست در ناحیه پوشک
  • گرم بودن پوست در ناحیه پوشک هنگام لمس

دلایل سوختگی پوشک یا عفونت دستگاه ادراری

سوختگی پوشک در ناحیه پوشک نوزاد می‌تواند ناشی از هر چیزی از امتحان کردن یک غذای جدید تا ادرار کودک باشد. دلایل اصلی این مشکل عبارتند از:

  • رطوبت:پوشک باعث می‌شود مقداری رطوبت ادرار بر روی پوست کودک باقی بماند و وقتی ادرار با باکتری‌های مدفوع ترکیب و تجزیه می‌شود‌، آمونیاک ایجاد می‌گردد که برای پوست کودک می‌تواند تحریک کننده باشد. به همین دلیل کودکانی که حرکات مکرر روده یا اسهال دارند بیشتر مستعد بثورات پوشک و التهاب در ناحیه پوشک هستند. اگر پوشک کثیف برای مدت طولانی عوض نشود، احتمال ابتلای کودک به عفونت دستگاه ادراری بیشتر می‌شود. احتمال ابتلای کودکان دارای پوست حساس به التهاب بالا است، حتی اگر والدین آن‌ها پوشک را به طور مرتب عوض کنند. می‌توانید قبل از استفاده از پوشک جدید از سشوار کم باد برای خشک کردن ناحیه پوشک کودک خود استفاده کنید. مراقب باشید در مواقعی که پای کودک شما بسیار خیس است از سشوار استفاده نکنید زیرا ممکن است سرما بخورد. بهتر است پاهای کودک را به آرامی‌با دستمال خشک شود. از بکارگیری پودر تالک بر روی پوست اجتناب کنید. هر پودر انباشته شده بر روی پوست کودک خود را در طول هر بار تعویض  پوشک از پوست پای کودک خود بشویید.
  • پوشک نامناسب: پوشک را به پای کودک خیلی محکم نکنید‌، زیرا ممکن است از گردش هوا جلوگیری کند. کودک خود را با لباس‌های گشاد بپوشانید. همچنین می‌توانید شکم و نواحی پایین کودک خود را چند بار در روز در معرض هوا قرار دهید. بهتر است پوشک‌های پارچه ای برای کودک خود در صورت داشتن پوست حساس، به کار ببرید و این پوشک‌ها  را با مواد شوینده بدون عطر بشویید و از استفاده از نرم کننده پارچه اجتناب کنید‌، زیرا می‌توانند پوست کودک شما را تحریک کنند.
  • حساسیت شیمیایی: بثورات پوشک در ناحیه پوشک کودک ممکن است به دلیل اصطکاک پوشک بر روی پوست کودک باشد‌، به خصوص اگر آنها به مواد شیمیایی مثل عطر در پوشک‌های یکبار مصرف یا مواد شوینده مورد استفاده برای شستن پوشک‌های قدیمی‌حساس باشند. همچنین‌، لوسیون یا پودری که هنگام تعویض پوشک برای کودک خود استفاده می‌کنید ممکن است با پوست کودک شما سازگار نباشد.
  • غذاهای جدید: ابتلا به عفونت دستگاه ادراری در کودکانی که شروع به خوردن غذاهای جامد یا غذاهای جدید کردند، رایج است. هر نوع غذای جدید می‌تواند ترکیب مدفوع را تغییر دهد‌، به ویژه اسیدهایی که در برخی از غذاها مانند توت فرنگی و مرکبات یافت می‌شوند می‌توانند برای برخی از کودکان مشکل ساز باشند. برخی غذاهای جدید همچنین ممکن است حرکات روده را در کودک افزایش دهد. اگر به کودک خود شیر می‌دهید‌، پوست او نیز ممکن است به آنچه مادر می‌خورد واکنش نشان دهد.
  • آنتی بیوتیک‌ها: کودکانی که به واسطه بیماری خود با آنتی بیوتیک درمان می‌شوند یا از شیر مادری که آنتی بیوتیک مصرف می‌کند تغذیه می‌شوند ممکن است دچار سوختگی پوشک یا عفونت ادراری ‌شوند زیرا این داروها علاوه بر باکتری‌های مضر‌، تعداد باکتری‌های سالم را که به کنترل عفونت در بدن کمک می‌کنند نیز کاهش می‌دهند. آنتی بیوتیک‌ها همچنین می‌توانند باعث اسهال شوند که به نوبه خود در بروز بثورات پوشک در کودک نقش دارند. محیط ناحیه پوشک کودک گرم و مرطوب است‌، که شرایط مساعدی برای رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها محسوب می‌شود. در صورت بروز عفونت دستگاه ادراری‌، عفونتی به نام عفونت‌های باکتریایی یا قارچی وجود دارد که می‌تواند ضایعات پوستی را بر روی پوست کودک ایجاد کند.

جلوگیری از ادرار سوختگی شدید نوزاد پسر و دختر

اگر اولین نشانه‌های بثورات پوشک در نواحی پایین کودک خود مشاهده کردید‌، برای درمان آن اقدام کنید و این مسئله ساده را نادیده نگیرید. اگر بعد از ۲ تا ۳ روز هیچ بهبودی در سوختگی  مشاهده نکردید و پوست ملتهب تر شد حتما با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. پوشک کودک خود را بررسی کنید و در نظر بگیرید که آیا کودک شما ممکن است به مواد یا نوع پوشک حساس باشد. اگر پوست به مواد پوشک واکنش نشان می‌دهد‌، در اسرع وقت نوع پوشک را تغییر دهید. علاوه بر موارد گفته شده، هر روز کرم یا روغن را بر روی ناحیه پوشک کودک خود بمالید تا حساسیت پوست در این ناحیه به حداقل برسد.

درمان سوختگی پای نوزاد با پوشک

درمان سوختگی پای نوزاد با پوشک

اولین قدم برای درمان و پیشگیری از سوختگی پوشک کودک‌، تعویض مرتب پوشک است. مطمئن شوید که پوشک کودک را به محض اینکه خود را کثیف کرد عوض کنید تا از تحریک ادرار یا مدفوع پوست کودک جلوگیری شود. گر چه تعویض فوری پوشک به تنهایی کافی نیست. بهتر است والدین پس از هر بار عوض کردن پوشک، برای مدتی کودک خود را بدون پوشک آزاد بگذارند و پوست کودک را در معرض هوا قرار دهید.

نتیجه‌گیری

سوختگی پوشک نوعی التهاب شدید پوست (درماتیت) است که به صورت جوش‌های قرمز و متورم در ناحیه تناسلی‌، باسن یا داخل ران کودک ظاهر می‌شود و حدود ۵۰ درصد از کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به گفته متخصصان اطفال‌، بثورات پوشک به دلیل تاخیر در تعویض پوشک‌، مالش بیش از حد پوشک خیس به پوست و حساسیت پوست رخ می‌دهد. حتی نوزادانی که پوشک خود را به طور منظم عوض می‌کنند گاهی اوقات ممکن است بثورات پوشک در آن‌ها دیده شود. قرمزی و بثورات پوستی (جوش‌های ریز) اغلب والدین را نگران می‌کند و نوزادان را ناراحت می‌کند. خوشبختانه‌، درمان‌های خانگی ساده مانند تعویض مکرر پوشک‌، خشک کردن سریع پوست و استفاده از کرم‌های ضد التهابی می‌تواند به کاهش علائم بثورات پوشک در نوزاد کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *