وقتی کودکان با هم بازی میکنند، ارتباط و همکاری بین آنها شروع میشود. این مهارتها میتوانند به کودکان کمک کنند تا ارزش همکاری و کار گروهی را با دیگران درک کنند. تحقیقات نشان داده است که خانوادههایی که با هم بازی میکنند، مهارتهای ارتباطی بهتری دارند. به کودک خود وقت بیشتری برای بازی با او اختصاص دهید تا در مورد اهمیت همکاری صحبت کنید. از این رو در این مقاله از مهدکودک نارسیس، به این موضوع میپردازیم:
چگونه به کودکان کار گروهی را آموزش دهیم؟
وقتی مشغول کارهای روزانه خود هستید، به اهمیت کار گروهی برای آموزش فرزندتان فکر کنید. وقتی خارج از منزل هستید، به موقعیتهایی اشاره کنید که در آن افراد با هم کار میکنند و به هدف خود میرسند. بچهها از سنین پایین همه چیز را میفهمند، و شما میتوانید با نشان دادن نقشی که مردم بازی میکنند و اینکه چگونه باید با هم در جهت رسیدن به اهداف مشترک کار کنند تا کار گروهی را در عمل نشان دهند، از این فرصت استفاده کنید.
از کمک گرفتن کودکان در کارهای خانگی یا کارهای مربوط به خواهر و برادر کوچکتر، میتوانید به آنها نشان دهید که همکاری چقدر مهم است. از کودکان سوالاتی بپرسید که آنها را به فکر اندازد. این سوالات میتوانند به آنها کمک کنند تا درباره اهمیت کار گروهی فکر کنند. مثلاً میتوانید بپرسید: «اگر دوستت نمیخواهد اسباببازیهایش را بهت دهد، چه کار میکنی؟» یا «اگر هنگام بازی با دوستانت عصبانی شوی، چگونه این مشکل را حل میکنی؟»
دلایل آموزش کار گروهی به کودکان
- کار گروهی مهارتهای اجتماعی ضروری را آموزش میدهد
کار گروهی مهارتهای ارتباطی و اجتماعی اولیه مانند گوش دادن فعال و صحبت کردن موثر را آموزش میدهد. هنگام کار در یک تیم، کودکان یاد میگیرند که چگونه به مربیان خود گوش دهند تا نقش فردی خود را ایفا کنند. کودکان یاد میگیرند که چگونه به صحبتهای یکدیگر گوش دهند. کار گروهی به کودکان میآموزد که ایدهها و نظرات خود را به طور مؤثر در یک محیط گروهی با احترام و اعتماد به نفس بیان کنند. برای کودکان مهم است که بدانند صحبت کردن به معنای درک نحوه برقراری ارتباط با مخاطب است. نحوه صحبت کودک با سایر اعضای گروه نشان دهنده میزان درک و احترام آنها نسبت به دیگران است.
- کار گروهی باعث افزایش اعتماد به نفس میشود
کار گروهی در قالب تشکیل یک گروه به کودکان میآموزد که افکار آنها ارزشمند است. دانستن اینکه آنها شنیده میشوند، اعتماد به نفس آنها را افزایش میدهد و مشارکت بیشتر در فعالیتهای گروهی را تشویق میکند. شرکت در فعالیتهای کار گروهی به کودکان میآموزد که چگونه روابط بهتری داشته باشند، که به نوبه خود به هر یک از اعضای تیم کمک میکند تا احساس ارزشمندی کنند. در نتیجه، حتی درونگراترین و ساکت ترین اعضای تیم نیز میتوانند شرکت کنندگان فعالی باشند و یاد بگیرند که از فعالیتهای کار گروهی لذت ببرند.
- کار گروهی قلدری در کودکان را کاهش میدهد
یکی از بزرگترین مزایای کار گروهی پتانسیل آن برای کاهش اثرات مضر قلدری بر کودکان است. عضویت در تیمیکه واقعاً به اعضای خود اهمیت میدهد یک سیستم پشتیبانی قوی برای کودکان فراهم میکند. در نهایت، اعضای تیم به احتمال زیاد زمانی را خارج از محیطهای مشترک (مانند تمرینات ورزشی و باشگاه) با هم میگذرانند. این بدان معنی است که آنها میتوانند در موقعیتهای چالش برانگیز از یکدیگر حمایت کنند.
- مهارت کار گروهی کودکان را برای موفقیت در آینده آماده میکند
کار در یک تیم تقریباً همیشه منجر به موفقیت در خارج از کلاس میشود. در دنیای امروز، مسیرهای شغلی کمی وجود دارد که تنها به واسطه موفقیت فردی منجر شود. تقریباً همه کارمندان در هر صنعتی، ملزم به همکاری نزدیک با دیگران هستند. به همین دلیل است که کارفرمایان ترجیح میدهند افرادی را استخدام کنند که دارای مهارت کارگروهی هستند و توانایی خود را در کار به عنوان بخشی از یک تیم نشان دادند.
روشهای مختلف یادگیری کار گروهی در کودکان
یادگیری کار گروهی با مهارتهای ارتباطی عالی شروع میشود. اگر میخواهید این مهارتها را به فرزندانتان بیاموزید، با دقت به حرفهای آنها گوش دهید. اطمینان حاصل کنید که با آنها به شیوهی محترمانه ارتباط برقرار میکنند. فعالیتهای خانوادگی مانند بازیهای دستهجمعی و آشپزی برای آموزش مهارتهای اجتماعی مهم مثل همکاری و سازش عالی هستند.
در حالی که کودکان اغلب کار گروهی را در مدرسه یاد میگیرند، میتوانند این مهارتها را در خانه نیز بیاموزند. با یافتن فعالیتهای مناسب میتوانید کودکان را در یادگیری مهارتهای مهم مشارکت دهید. بیشتر کودکان مهارت کار گروهی را از طریق بازی با همسالان خود میآموزند. برای کودکان مهم است که فرصت بازی با دوستان و خواهر و برادر خود را داشته باشند. کودکان با یادگیری کارگروهی همدلی را نیز میآموزند. همدلی مهارتی است که فرزند شما نه تنها باید با دیگران مهربان باشد بلکه باید نیازهای دیگران را نیز در نظر بگیرد. گرچه کتابهای آموزشی برای کمک به کودکان به منظور درک مفهوم همدلی نوشته شده است.
مهارتهای حل تعارض نیز برای یادگیری کار گروهی بسیار مهم است. حل تعارض همان گوش دادن به احساسات دیگران، صحبت مستقیم با دیگران و یافتن راههایی برای حل مشکلات است. بچهها اغلب این مهارتها را بر اثر ازمون و خطا در ارتباط با دوستان، خواهر و برادر یاد میگیرند؛ در حالیکه دانستن مهارت حل تعارض از بروز بسیاری از تنشها و مشکلات جلوگیری میکند.
اگر فرزندتان در خانه در حال تماشای فیلم یا کارتون است، میتوانید بر مهارتهایی مانند کار گروهی و شرکت در فیلمها و برنامههای تلویزیونی که حاوی پیامهای مثبت هستند تمرکز کنید. بسیاری از نمایشها با ایدههای تبلیغاتی مانند کار گروهی در ذهن ایجاد میشوند.
مهدکودک مکانی عالی برای کودکانی است تا مهارت کار گروهی را فرا بگیرند. آنها باید فرصتهایی برای بهبود مهارتهای شنیداری و گفتاری خود از طریق فعالیتهای مشترک، پروژههای گروهی و بحثهای تیمی داشته باشند. ورزشهای گروهی، بازی در مدرسه و تیمهای مناظره نیز تجربیات خوبی برای یادگیری کارگروهی هستند. تأثیری که یک مربی یا معلم خوب و حرفهای میتواند از طریق فعالیتهای گروهی بر روی فرزندتان بگذارد را دست کم نگیرید.
در پیش دبستانی، کودکان گاهی اوقات به صورت جفت یا گروههای کوچک برای تکمیل پروژهها کار میکنند. این پروژهها میتوانند از هنر و صنایع دستی تا حل پازل را شامل شوند. همیشه با فرزندتان در مورد تاکید بر نقش کار گروهی به عنوان یک مهارت زندگی صحبت کنید.
برای کودکان بسیار کوچک مانند کودکان پیش دبستانی، یکی از بهترین فعالیتها برای کار گروهی، فعالیت در تشکیل گروه است. به عنوان مثال، معلمان ممکن است از کودکان خود بخواهند که یک تیم تشکیل دهند و نام حیوانی را به گروه خود اختصاص دهند. سپس میتوانند سعی کنند ویژگیهای این حیوانات را از طریق کار گروهی برای دیگران بیان کنند؛ چنین فعالیت هایی نمونههای کوچکی از آموزش کارگروهی به کودکان هستند.
هنر برای یادگیری کار گروهی بسیار مفید است و میتواند گروهها را دور هم جمع کند. بچهها یاد میگیرند که چگونه با هم در پروژههای هنری کار کنند. به عنوان مثال، در نقاشی، کودک ممکن است از رنگ زرد، دیگری آبی و دیگری قرمز استفاده کند. هدف این است که آنها برای تکمیل یک اثر هنری با هم همکاری کنند. آشنایی با کار گروهی در سنین کودکی فرصتهایی را برای آنها فراهم میکند تا هنگام کار با دیگران در یک محیط تیمی، شادی و رضایت را تجربه کنند که منجر به خودکفایی و رشد عزت نفس بیشتر میشود. این رضایت در نهایت در زندگی آینده، عملکرد و پیشرفت شغلی آنها منعکس خواهد شد.