بدغذایی در کودکان پیش دبستانی - نارسیس

بدغذایی در کودکان پیش دبستانی: معرفی ۷ راهکار برای رفع آن

عادت‌های بد غذایی می‌تواند برای بچه‌ها وقتی بزرگ می‌شوند واقعا آزاردهنده است و اثر مخربی بر روی سلامت جسم و روان آن‌ها دارد. کودکی که هیچ علاقه‌ای به خوردن غذاهای سالم نشان نمی‌دهد اما عاشق میان وعده‌ها و غذاهای ناسالم است، برای سلامت و بدن آنها خوب نیست. صحیح غذا خوردن برای بچه‌ها در این سن می‌تواند فوق‌العاده مهم است چون در رشد آنها نقش بزرگی دارد. در این مقاله از مهدکودک نارسیس می‌خواهیم شما را با دلایل بد غذایی در کودکان آشنا کنیم و همچنین در مورد روش‌های کنترل آن صحبت کنیم:

دلایل بد غذایی در کودکان پیش دبستانی

کودکان در این سن ترجیح می‌دهند غذاهای شیرین و تنقلات ناسالم بخورند تا یک بشقاب سبزیجات. تلاش برای اینکه فرزندتان انواع غذاها را امتحان کند می‌تواند سخت باشد! در این کار فقط مهارت های آشپزی شما نقش ندارد بلکه مهم است کاری کنید کودکتان به میل و علاقه خود به سمت غذاهای سالم برود. نوزادان به طور ذاتی به طعم‌های شیرین علاقمند هستند زیرا از طریق شیر مادر متوجه طعم شیرینی می‌شوند. ترجیح آنها به طعم شیرینی حتی قوی تر از بزرگسالان است و تا پس از سا‌ل‌های نوجوانی ادامه پیدا می‌کند. با این حال نوزادان باید یاد بگیرند که طعم های دیگر را نیز دوست داشته باشند به ویژه برخی از غذاهای سالم طعم چندان جالبی ندارند. بچه‌ها با تقلید از والدین و خواهر و برادرانشان یاد می‌گیرند که چگونه غذا بخورند. بنابراین‌، اگر شما و سایر اعضای خانواده غذاهای مختلفی می‌خورید‌، احتمال بیشتری وجود دارد که  الگوی خوبی برای فرزندتان باشید.

بد غذایی در کودکان پیش دبستانی

ترس از خوردن غذاهای جدید

در طول سال دوم زندگی‌، بسیاری از کودکان از امتحان کردن غذاهای جدید می‌ترسند و یکی از شایع ترین دلیلی است که کودکان از خوردن غذاهای جدید اجتناب می‌کنند. در واقع‌، این یکی از دلایل اصلی عادات غذایی ضعیف در کودکان است. برای حل چنین مشکلی‌، بچه‌ها به کمک‌ و صبر نیاز دارند، سعی کنید آن‌ها را به طور مداوم در معرض غذاهای جدید‌، قرار دهید و نشان دهید اینکه امتحان کردن غذاهای جدید بی خطر و ترسناک نیست‌، با این کار می‌توانید به فرزندتان کمک کنید. همچنین به آنها نشان دهید که امتحان کردن غذاهای جدید می‌تواند هیجان انگیز باشد. کودک خود را با دادن پاداش تشویق کنید تا غذاهای جدید را امتحان کند.

والدین گاهی فراموش می‌کنند که غذا خوردن تجربه ای جدید برای بچه هاست‌. بنابراین‌، وقتی غذا جلوی کودک می‌گذارید او با بازی کردن با غذا احساسات جدیدی را کشف می‌کند، در واقع در مورد آن یاد می‌گیرند.

طعم

شاید برایتان جالب باشد که کودکان به واسطه داشتن گیرنده های چشایی زیاد، حس چشایی قوی تری دارند، از این رو برای غلبه بر غذا نخوردن کودک‌، تا می‌توانید غذای او را تا حد ممکن ظاهر جذاب و زیبایی داشته باشد تا خوشمزه به نظر برسد. تزیین غذا به شکل کوکی یا تبدیل کردن یک بشقاب سبزیجات برش خورده به یک صحنه کارتونی ممکن است کمک کننده باشد.

از دست دادن اشتها

اگر فرزندتان غذا نمی‌خورد، ابتدا مطمئن شوید که در وقت غذاخوردن کاملا گرسنه باشد. بعضی از بچه‌ها کیک، پفک و شیرینی یا آب میوه مصرف می‌کنند و نتیجه چنین کاری سیری بیش از حد است و باعث می‌شود که کودک تا ساعت‌ها احساس سیری داشته باشد.

با کودکی که تمایلی به خوردن غذا ندارد چه کنیم؟

با کودکی غذا نمی‌خورد چه کنیم؟

تا اینجا با دلایل بد غذایی در کودکان پیش دبستانی آشنا شدید؛ وقت آن رسیده است که بگوییم تنها دادن غذاهای سالم با ظاهر خوردنی برای عادت دادن کودک به غذا خوردن کافی نیست. گاهی حل چنین مشکل نیاز به بررسی پزشکی و مسائل روانی دارد که ممکن است به درمان و گاهی دارو نیاز داشته باشد‌، در ادامه به مهم ترین روش های ساده اشاره شده است که والدین می‌توانند با استفاده از آن‌ها برای تغییر عادات غذایی فرزندشان استفاده کنند.

برای وعده های غذایی فرزندتان برنامه منظم داشته باشید:

داشتن یک برنامه  غذایی  برای تغذیه کودک بسیار مهم است زیرا اگر برنامه غذایی منظم برای کودک خود داشته باشید‌، بدن او به تدریج عادت می‌کند تا در زمان های خاصی از شبانه روز انتظار غذا را بکشد، بنابراین کودک در آن ساعت های خاص احساس گرسنگی می‌کند. ایجاد یک برنامه غذایی منظم نه تنها به ایجاد عادت های غذایی سالم بلکه به کاهش مشکلات گوارشی در کودک کمک می‌کند‌.

کودک خود را مجبور به خوردن غذا نکنید:

مجبور کردن فرزندتان به غذا خوردن می‌تواند باعث شود که از رو سرسختی در برابر غذا خوردن مقاومت کند. علاوه بر این‌، عصبانیت و ناآرامی ‌شما اوضاع را بدتر می‌کند. وقتی کودک خود را مجبور می‌کنید بر خلاف میل خود غذا بخورد‌، به یاد داشته باشید که لجبازی و پرخاشگری را در او تقویت می‌کنید. به مرور ممکن است حتی اگر او گرسنه هم باشد‌، در برابر غذا خوردن مقاومت کند.

به طور کلی‌، درگیری و دعوا با کودک بر سر غذا خوردن منجر به از دست دادن اشتهای او می‌شود و کم کم یاد می‌گیرند از غذاخوردن امتناع کنند. بنابراین‌، اصرار بیش از حد  فقط منجر به بی اشتهایی در کودکان می‌شود. در این شرایط‌، صبور باشید‌، زیرا با گذشت زمان کودک ممکن است کم کم به غذا خوردن تمایل نشان دهد.

اجازه دهید فرزندتان انتخاب کند که چه چیزی بخورد:

وقتی کودک احساس می‌کند که می‌تواند برای انتخاب نوع غذا تصمیم بگیرد‌، تمایل بیشتری به غذا خوردن پیدا می‌کند. به جای اینکه از او بپرسید میخواهند غذا بخورد یا نه، بهتر است بپرسید برای صبحانه کره و عسل میخواهد یا مربا. به این ترتیب‌، به آنها گزینه هایی برای انتخاب غذا می‌دهید و بیشتر تشویق می‌شوند که غذا بخورند. سعی کنید در این انتخاب‌ها از غذاهایی که کودکتان دوست دارد استفاده کنید.

هر روز حداقل یک وعده غذایی را با هم بخورید:

با هم بودن به عنوان یک خانواده در حالی که در کنار هم و با یکدیگر غذا می‌خورید تجربه ای دلپذیر برای فرزندتان ایجاد می‌کند و حس صمیمیت و امنیت را به فرزندتان منتقل می‌شود. سعی کنید هر روز حداقل یک وعده غذایی را با هم بخورید و خواهید دید که فرزندتان مشتاقانه منتظر وقت غذا خوردن می‌باشد تا یک خاطره خوب دیگری را تجربه کند.

غذا را با توجه به نیازهای فرزندتان سرو کنید:

قرار دادن بیش از حد غذا در بشقاب کودک و مجبور کردن او به اتمام آن باعث نگرانی و اضطراب کودک شما درباره زود تمام کردن آن شده و باعث از دست دادن اشتها می‌شود. به یاد داشته باشید که هر گونه اعمال فشار روانی بر او باعث می‌شود کودک علاقه خود را به غذا خوردن از دست بدهد. پس با سرو کردن مقدار کمی‌غذا برای فرزندتان شروع کنید و به این ترتیب‌، کودک کم کم یاد می‌گیرد غذای بیشتری را بخورد.

اجازه دهید فرزندتان در تهیه غذا کمک کند:

برای لذت‌بخش تر کردن زمان تهیه غذا‌، نظر کودک خود را بپرسید. بگذارید به شما در امر پختن غذا کمک کند و به عنوان مثال  کارهای ساده تری انجام دهد تا احساس کند در آشپزی و پختن غذا نقش دارند. حتی می‌توانید آنها را با خود ببرید تا در خرید و انتخاب مواد غذایی به شما کمک کند. با این روش ساده خواهید دید که چگونه کودک بیشتر به خوردن غذای سالم علاقه مند خواهد شد.

تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید و اندازه حجم وعده های غذایی را کاهش دهید:

همه کودکان از اشتها و ظرفیت معده یکسانی برخوردار نیستند. اگر کودک شما نتوانست غذای زیادی بخورد‌، بنابراین اندازه حجم وعده های غذایی را کاهش و در عوض  تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید. به این ترتیب کودک شما از بیشتر غذا خوردن لذت خواهد برد.

نتیجه‌گیری

کودکان باتوجه به اینکه در دوره حساسی به سر می‌برند و بدن آن‌ها نیز در مقایسه با بزرگسالان نیز متفاوت است، مهم است به غذاخوردن آن‌ها اهمیت داده شود. با این حال این موضوع به یک چالش مهم والدین تبدیل شده است و ممکن است با توسل به زور و اجبار کم کم علاقه و اشتهای کودک نسبت به غذا را در خود از بین ببرند و یا  به غذاهای جدید حساس شوند. با خواندن این مقاله علاوه بر آشنایی با دلایل بدغذایی در کودک با راهکارهای موثر و مهم آشنا می‌شوید که می‌تواند به شما در انتخاب عادات غذایی سالم و سالم غذا خوردن در کودک خود کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *