کودکان زمانی که فعالیتهای کافی برای مشغول نگه داشتن آنها ندارند یا زمانی که علاقهای به کاری که انجام میدهند ندارند، ممکن است خسته و بیحوصله شوند. طبیعی است که بچهها گاهی اوقات احساس بیحوصلگی کنند؛ ولی در برخی اوقات والدین نمیدانند بهترین برخورد و رفتار در برابر بیحوصلگی کودکان چیست به گونهای آنها را افراد تنبل و عجول بار نیاورند. ازاین رو دراین مقاله از مهدکودک نارسیس به موضوع با کودک بیحوصله چه کار کنیم؟ میپردازیم:
دلایل بیحوصلگی در کودکان
بیحوصلگی زمانی است که کودک احساس میکند چیزی برای سرگرم شدن ندارد و یا از کاری که باید انجام دهد هیچ لذتی نمیبرد و یا به هیچ چیز در اطراف خود علاقه ندارد.ایا شما پدر و مادری هستید که از شنیدن “بیحوصله ام” از زبان فرزندتان خسته شدهاید؟ مهم است که فعالیتهای مورد علاقه کودک خود را شناسایی کنید تا علاوه بر مشغول شدن فرزند خود؛ مانع از ناراحتی آنها شوید. بیحوصلگی میتواند منجر به افسردگی شود، بنابراین بسیار مهم است که فرزندان خود را درگیر و سرگرم نگه دارید.
احساس بیحوصلگی یک مشکل رایج در کودکان امروزی محسوب میشود که هر از گاهی ممکن است هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی کودکی حوصلهاش سر میرود، علاقه خود را به چیزهایی که معمولاً از آنها لذت میبرد از دست میدهد؛ ازاین رو مهم است که به بیحوصلگی کودک خود توجه کنید.
چگونه بیحوصلگی میتواند خلاقیت را در کودکان تقویت کند؟
آیا میدانستید طبق مطالعهای که توسط Springer Science+Business Media منتشر شده است، بیحوصلگی کودکان همیشه چیز بدی نیست. در واقع، اغلب میتواند منجر به پرورش خلاقیت در کودک شود. شرکت کنندگان دراین مطالعه دریافتند که درگیر شدن در یک فعالیت خسته کننده در واقع به آنها کمک میکند تا تفکر منطقی را بهبود دهند. برخی از تأثیرات اصلیاین طرز فکر عبارتند از پیشنهاد برنامههای خلاقانه برای چیزهای مختلف، پیوندایدههای نامرتبط و ارائهایدههای نوآورانه.
در مطالعه دیگری از آکادمیمدیریت، دو مسیر اصلی برای شرکت کنندگان، از جمله کودکان خردسال و نوجوانان، ارائه شد تا از بین آنها انتخاب کنند. آنها اجازه داشتند قبل از شروع یک پروژه خلاقانه، یا در یک کار خسته کننده مانند مرتب کردن لوبیا بر اساس رنگ یا انتخاب یک فعالیت هنری هیجان انگیز شرکت کنند. شرکتکنندگانی که مسیر اول را دنبال کردند، درایدههای طوفان فکری بعدی خود کیفیت و کمیت بهتری نسبت به گروه دوم نشان دادند.این بدان معنی است که احساس بیحوصلگی همیشه نباید چیز بدی باشد.
تحقیقات مجله معتبر Neuron نشان میدهد که بیحوصلگی میتواند مغز کودک را تحریک کند تا او فعال تر و خلاق تر باشد.این احساس اگرچه خوشایند نیست، اما میتواند به بهبود تمرکز و توجه کودک نیز کمک کند.
گروه بین المللی Taylor & Francis در یکی از مقالات منتشر شده خود به یک نکته ساده و در عین حال مهم اشاره کردند. والدین باید به فرزندان خود اجازه دهند تا خستگی و بیحوصلگی روزمره را تجربه کنند و حتی محیط مناسبیبرای آنها فراهم کنند تا به تنهایی برای رفع بیحوصلگی خود اقدام کنند.
چگونه با کودک بیحوصله رفتار کنیم؟
هنگامیکه کودک شما احساس بیحوصلگی و افسردگی میکند، مهم است که فعالیتهایی را پیدا کنید که از آنها لذت میبرد. میتوانید پیشنهاد کنید که با هم یک بازی انجام دهید، پیاده روی کنید یا یک پروژه کاردستی انجام دهید.
مهم است که در هنگام بیحوصلگی با کودک خود صبور باشید. سعی کنید درک کنید که چرا آنها چنین احساسی دارند و به آنها کمک کنید تا کاری سرگرم کننده برای سرگرم شدن پیدا کنند.
با وجود مزایای بیحوصلگی که در قسمتهای قبلی مقاله آورده شده است، بااین حال برخی از کودکان تحمل بیحوصلگی را ندارند و دوست دارند هر چه زودتر از شر آن خلاص شوند، ازاین رو در ادامه به پنج راهکار برای غلبه بر بیحوصلگی کودکان گفته شده است.
مرحله ۱: علت بیحوصلگی کودک را بررسی کنید
قبل از هر کاری، به یاد داشته باشید که اگر کودک شما احساس بیحوصلگی میکند و نمیتوانید او را سرگرم کنید، شما آدم بدی نیستید! به جایاینکه احساسات منفی بیاساس و غیرمنطقی را نشان دهید، به فکر راه حل باشید. گاهی دیده شده است بیحوصلگی ممکن است صرفاً به دلیل کمبود انرژی ناشی از خواب ناکافی یا تغذیه نامناسب باشد. محدود کردن مدت زمانی که کودک شما روی صفحه نمایش میگذراند میتواند به جلوگیری از بیحوصلگی آنها کمک کند. آنها را تشویق کنید در فضای بیرون از خانه بازی کنند یا به جای آن کتاب بخوانند.
مرحله ۲: یک لیست برای بازی با فرزند خود تهیه کنید
بسیاری از والدین به دلیل مشغلههای زیاد، ممکن است نتوانند هر روز بر روی نیازهای عاطفی فرزندان خود تمرکز کنند، بنابراین توصیه میشود که به صورت هفتگی برنامه ریزی کنند.این لیست میتواند شامل انواع بازیها، سرگرمیها و حتی تهیه منوی غذا باشد.
مرحله ۳: استقلال را در کودک خود تشویق کنید
به خاطر داشته باشید که شما مسئول سرگرمیفرزندتان برای فرار از بیحوصلگی نیستید. زمانی که به کودکان استقلال کافی داده شود، میتوانند یاد بگیرند چگونه بر خستگی خود غلبه کنند.
مرحله ۴: به کودک خود، مدیریت احساسات منفی را آموزش دهید
به کودک خود بیاموزید که دلیلی برای پنهان کردن احساسات منفی مانند خستگی وجود ندارد و مواجهه و پذیرش آنها بهترین راه حل است. بیحوصلگی سیگنالی است که نیاز به تغییر وضعیت ذهنی کودک را نشان میدهد و در صورت مدیریت صحیح میتواند به طوفان فکری و خلاقیت کمک کند.
مرحله ۵: به علائم و نشانههای بیحوصلگی کودک توجه کنید
گاهی اوقات، کودک ممکن است فکر کند که حوصله اش سر رفته است، در حالی که در واقعیت چیز دیگری است. آنها اغلب نمیدانند از کجا شروع کنند یا فعالیت مورد علاقه شان چیست. در چنین شرایطی حضور والدین میتواند بسیار مفید باشد. به فرزندتان کمک کنید مسیر خودش را پیدا کند.
برخورد با یک کودک بیحوصله دشوار نیست، با درک علت بیحوصلگی آنها و شناخت فعالیتهایی که از آنها لذت میبرند، میتوانید به آنها کمک کنید تا بر بیحوصلگی خود غلبه کنند و سرگرم شوند. به یاد داشته باشید که صبور باشید.
نتیجهگیری
بیحوصلگی کودکان امری شایع است و اکثر والدین از دست کودکان بیحوصله خود کلافه شدند؛ کنترل نکردن بیحوصلگی کودکان منجر به گریه و یا تنبیه آنها منجر میشود؛ ازاین رو دراین مقاله بهاین موضوع با جزئیات بیشتری پرداخته شده است.