بیشتر مواقع کودکان احساس خستگی یا عصبانیت میکنند به دلیل اختلال در چرخه خواب آنها است. این اختلال میتواند به دلیل عوامل مختلفی مثل خواب نامنظم، محیط پر سر و صدا یا حتی داشتن اختلال خواب ایجاد شود. داشتن خواب به موقع آنقدر برای سلامت کودک اهمیت حیاتی دارد که لازم است به آن توجه ویژهای شود. از این رو، در این مقاله مهدکودک نارسیس، به موضوع سخت بیدار شدن کودک از خواب به طور جزئیتر میپردازیم:
چرا برخی از کودکان صبح ها به سختی از خواب بلند میشوند؟
بعضی از بچه ها به دلایل مختلفی صبحها به سختی از خواب بیدار می شوند، مهمترین دلیل احتمالی که می توان به حساب آورد این که کودک ممکن است در طول شب به اندازه کافی خواب با کیفیتی نداشته باشد. عواملی مانند دیر خوابیدن ، بهداشت ضعیف خواب یا مشکلات جسمی می تواند منجر به دیر بیدار شدن در صبح شود و هنگام بیدار شدن دچار خستگی، و مشکل تمرکز شود.
علاوه بر این، عوامل خارجی مثل استرس، اضطراب یا مشکلات عاطفی نیز در دیر بیدار شدن کودک در صبح تأثیر بگذارند. کودکانی که از ناراحتی عاطفی رنج می برند ممکن است برای بیرون آمدن از رختخواب و شروع روز جدید با مشکل مواجه شوند.
چرا بچهها در طول شب بیدار میشوند؟
بیدار شدن کودکان در طول شب موضوعی رایج است که میتواند به عوامل مختلفی نسبت داده شود. یکی از دلایل احتمالی بیدار شدن کودکان در طول شب، وجود الگوهای خواب نامنظم است. نوزادان و کودکان در مقایسه با بزرگسالان چرخه خواب کوتاه تری دارند که منجر به بیداری مکرر در طول شب میشود. علاوه بر این، کودکان ممکن است به دلیل گرسنگی، یا ناراحتی از خواب بیدار شوند.
این عوامل میتوانند به بیداریهای مکرر در طول شب برای کودکان کمک کنند، خواب آنها را مختل کرده و باعث بیدار شدن دیر هنگام آنها شوند. توضیح احتمالی دیگر برای اینکه چرا کودکان در طول شب بیدار میشوند به دلیل نقاط عطف رشد و تغییرات در روال زندگی آنها است، به مرور با افزایش سن، کودک شاهد تغییر در الگوی خواب خود است.
البته از علل شایع سخت بیدار شدن کودک از خواب ناراحتی جسمی یا مشکلات سلامتی است. کودکانی که درد مثل سردرد، درد معده یا حتی تب دارند، ممکن است شبها به آرامی نخوابند. برای والدین مهم است که به هر نشانهای از ناراحتی یا بیماری در فرزندان خود توجه جدی کنند.
کودکانی که در مورد مدرسه، موقعیتهای اجتماعی مختلف، احساس ترس یا اضطراب میکنند، ممکن است در بهموقع خوابیدن مشکل داشته باشند و صبح روز بعد به سختی از خواب بلند شوند.
به عنوان مثال، دندان درآوردن، رفتن به مهدکودک، تجربه اضطراب جدایی یا انتقال به جای خواب جدید میتواندخواب کودک را مختل کند و باعث شود در طول شب بیدار شوند.
علاوه بر این، عوامل محیطی مثل سروصدا، نور و دما نیز میتوانند در بیدار شدن کودکان در طول شب نقش داشته باشند.
کودکانی که نسبت به محیط اطراف خود حساسیت بیشتری دارند و ممکن است به دلیل ناراحتی از محیط خواب خود از خواب بیدار شوند، سر و صدای ناشی از ترافیک، همسایگان، چراغهای روشن یا دمای شدید در محیط خواب آنها یا کارهای داخل خانه میتواند خواب کودک را مختل کند. داشتن محیط خواب آرام و راحت میتواند به خواب بهموقع کودک و داشتن کیفیت خواب بهتر کمک کند.
توصیههای موثر و سالم برای بهتر بیدار شدن بچهها برای مدرسه
بیدار شدن در صبح میتواند برای بسیاری از کودکان چالش برانگیز باشد، به ویژه زمانی که باید برای رفتن به مدرسه یا مهدکودک آماده شوند، از اینرو، برای راحت از خواب بلند شدن کودک، توصیههای موثر و کاربردی را در ادامه بیان کردیم:
اول و مهمتر از همه، برای کودکان مهم است که هر شب به اندازه کافی بخوابند، بنیاد ملی خواب توصیه میکند که کودکان در سن مدرسه بین سنین ۶ تا ۱۳ سال باید ۹ تا ۱۱ ساعت در شب بخوابند. برای اطمینان از اینکه کودکان به اندازه کافی استراحت میکنند، والدین میتوانند یک روتین ثابت قبل از خواب ایجاد کنند و یک محیط آرامشبخش در اتاق خواب خود ایجاد کنند، چنین کاری مواردی مثل خاموش کردن وسایل الکترونیکی یک ساعت قبل از خواب، خاموش کردن چراغهای اضافی و کتاب خواندن قبل از خواب باشد.
علاوه بر داشتن خواب کافی، آرام بیدار کردن کودکان نیز مفید است، به جای بکارگیری ساعتهای زنگ دار با صداهای ممتد والدین میتوانند از موسیقی آرام بخش یا یک نور بیدار کننده ملایم که طلوع خورشید را شبیه سازی میکند، استفاده کنند. تشویق کودکان به نوشیدن یک لیوان آب ولرم در اولین صبح نیز میتواند به آنها کمک کند تا احساس هوشیاری و بیداری بیشتری داشته باشند.
آماده کردن یک صبحانه مغذی که شامل پروتئین، کربوهیدراتهای پیچیده و میوه است میتواند کودکان را به داشتن انرژی کافی دهد و تمرکز آنها را برای مهدکودک یا مدرسه بهتر کند. با اجرای این توصیهها، والدین میتوانند به فرزندانشان کمک کنند تا اول صبح با احساس بهتری از خواب بیدار شوند و آنها را برای یک روز یادگیری موفق آماده کنند.
در دنیای سریع امروز، اطمینان از اینکه کودکان با احساس خیلی خوب برای مدرسه یا مهدکودک بیدار میشوند برای عملکرد موفق آنها در مهدکودک یا مدرسه ضروری است. ایجاد روتین صبحگاهی ثابت، اهمیت به خواب کافی و تهیه صبحانه مغذی از عوامل کلیدی برای راحت از خواب بلند شدن کودک در صبح است.
با استفاده از راهکارهای فوق برای بیدار کردن کودکان، والدین و مربیان کودک میتوانند به افزایش تمرکز، یادگیری بهتر و بهبود خلق و خوی کلی کودکان در طول روز مدرسه کمک کنند.
چگونه به کودکان کمک کنیم به طور طبیعی بیدار شوند؟
با اینکه مواردی مثل داشتن روتین ثابت صبحگاهی و خواب منظم به کودک کمک می کند تا سریع تر از خواب بلند شود و بدون اینکه احساس کسالت و خستگی داشته باشد خود را برای رفتن به مهدکودک یا مدرسه آماده کند و در طول روز نیز از انرژی و توان کافی برخوردار باشد، با این حال تکنیکهای زیر عوامل دیگری هستند که در صورت توجه به آن ها می توانید کیفیت خواب کودک خودرا بیشتر کنید و به انرژی بیشتر او کمک می کند؛ از این رو بهتر است تکنیک های زیر را برای زود برخاستن کودک از خواب، را مدنظر داشته باشید:
بچهها را با نور طبیعی خورشید هماهنگ کنید
ریتم طبیعی خواب و بیداری بدن کودک شما به توانایی بیدار شدن او با نور و خوابیدن او با تاریک شدن هوا بستگی دارد، اول صبح به هنگام بلند شدن کودک، پردههای اتاق خواب او را کمی عقب بکشید تا نور طبیعی به اتاق بدرخشد. چنین کاری به بچهها کمک میکند بهتر بیدار شوند. . آنها را ببوسید و با آنها آرام صحبت کنید. سپس اتاق را ترک کنید و چند دقیقه صبر کنید تا کودک شما به تدریج بیدار شود. گفتن کلمات عاشقانه به فرزندتان به آنها کمک میکند تا روز خود را با شادی و انرژی مثبت شروع کنند.
از شب قبل شروع کنید
برای داشتن یک برنامه صبحگاهی منظم، بهتر است از شب قبل برنامه ریزی کنید. کودک خود را قبل از خواب به حمام بفرستید. چند دقیقه وقت بگذارید تا برنامه روز بعد را با هم مرور کنید. اطمینان حاصل کنید که تمام کتابها و تکالیف آماده هستند. این کار باعث میشود کودک شما در انجام برخی کارها احساس راحتی کند و به او کمک کند صبح بهتر از خواب بیدار شود.
به فرزندتان جایزه دهید
برای بیدار شدن سریع کودک از خواب او را تشویق کنید و برای او پاداش، در نظر بگیرید. پاداش لازم نیست هدیهای گران باشد. این میتواند یک هدیه کوچک یا حتی چند دقیقه بازی کردن با شما باشد.
به فرزندتان اجازه دهید با عواقب دیر از خواب بلند شدن روبرو شود
اگر پس از این همه تلاش، کودک شما هنوز برای زود بیدار شدن تلاش میکند، به جای فریاد زدن و تنبیه آنها، اجازه دهید با عواقب دیر شدن روبرو شود. چیزهایی مثل دیر رسیدن به مهدکودک یا مدرسه، از دست دادن ورزش و فعالیتهای صبحگاهی، مجازات و تکالیف اضافی میتواند فرزند شما را به زود بیدار شدن در صبح ترغیب کند
انتخاب فعالیتهای ورزشی مناسب
ورزش قبل از رتن به مهدکودک میتواند بچهها را از حالت خوابآلودگی بیرون بیاندازد و انرژی مثبتی به آنها ببخشد. به همین خاطر، یک حرکت ورزشی شاد میتواند به افزایش توجه و تمرکز فرزندتان کمک کند. هر کودکی سلیقه و تواناییهای ورزشی خاص خود را دارد، بنابراین، به دنبال فعالیتی باشید که فرزندتان از انجام آن لذت میبرد، اگر بچهتان دوست دارد با توپ بازی کند، با او فوتبال یا بسکتبال بازی کنید.
نتیجهگیری
والدین با رعایت نکات و توصیههای کاربردی که در این مقاله بیان شده، میتوانند فرزندان خود را عادت دهند تا زود و به سادگی از خواب بلند شوند تا روز خود را به خوبی آغاز کنند و پتانسیل خود را در مدرسه به حداکثر برسانند. با پرورش عادات و روتینهای سالم، والدین میتوانند از سلامت جسمی، روانی و عاطفی کودک خود حمایت و آنها را برای موفقیت در کار و رشد کلی خود آماده کنند.