سفال بازی یکی از سرگرمیهای مورد علاقه کودکان است، و بیشتر بچه ها از بازی کردن با سفال لذت زیادی میبرند. از اینکه ماده نرم سفال را با انگشتان خود لمس کنند تا آن را شکل دهند و اشکال موردنظر را با سفال خلق کنند ذوق زیادی میکنند. سفال بازی یک فعالیت سرگرم کننده و آموزشی است که نه تنها کودک را سرگرم میکند، بلکه تاثیر مثبتی بر روی وضعیت رشد او دارد. در این مقاله مهدکودک نارسیس، موضوع فواید سفالگری را بر روی کودک را بررسی میکنیم:
سفال بازی چیست؟
سفالبازی یکی از هنرهای دستی است که از قدیمیترین هنرهای انسانی است و در آن از خاک رس برای ساخت اشیاء مختلف استفاده میشود. تاریخچه این هنر به دوران پیش از تاریخ باز میگردد و در ابتدا از آن برای ساخت ظروف و ظروف غذایی استفاده میشد. اما امروزه، سفال بیشتر بهعنوان هنری زیبا و خلاق مورد استفاده قرار میگیرد که با استفاده از روشهای مدرن بهتر شده است.
از جالبترین جنبههای سفالگری، خلاقیت و ابتکار هنرمندان در طراحی و ساخت اشیاء است. هر کاری که از سفال ساخته میشود، زیبایی و شکوه خاصی دارد که مهارت هنرمند در آن به وضوح دیده میشود. علاوه بر این، سفال برای کودکان نیز روش سرگرم کنندهای برای بیان تخیل و احساسات محسوب میشود و به آنها کمک میکند تا ایدههای خود را به شکلی ملموس بیان کنند. سفال بازی بهترین روش برای پرورش و رشد تخیل کودک به شمار میرود
فواید سفال بازی در کودک
بازی با خاک سفال برای کودکان مزایای زیادی دارد. نه تنها به آنها اجازه میدهد تخیل خود را بر روی سفال پیادهسازی کنند، بلکه به رشد مهارت های حرکتی و هماهنگی دست و چشم آنها نیز کمک میکند. دستکاری خاک رس به کودکان کمک میکند تا مهارت و قدرت خود را در دست ها و انگشتان خود به کمک سفال بازی تقویت کنند، که بعدها برای کارهایی مثل نوشتن و نقاشی موثر است.
علاوه بر این، بازی با خاک رس نیز میتواند مزایای دیگری برای کودکان داشته باشد، چنین کاری میتواند فعالیت آرامش بخشی باشد که به کودکان اجازه دهد استرس و اضطراب خود را رها کنند. تجربه بازی با خاک رس میتواند برای کودکان آرامش بخش و دلگرم کننده باشد، به آنها کمک کند تا احساسات خود را از طریق آن تخلیه کنند، چنانچه در خود احساس تنش دارند و یا عصبانی هستند این نوع بازی بهترین روش برای تخلیه انرژی و تنش او محسوب میشود.
بازی با خاک رس نه تنها فعالیت سرگرم کننده و لذت بخشی برای کودکان محسوب میشود، بلکه مزایای روانی و جسمی متعددی را نیز برای آن ها فراهم میکند. بنابراین تشویق کودکان به بازی با خاک رس یا سفال نوعی روش ارزان قیمت و ساده است که می توانید از تاثیرهای شگفت انگیز آن استفاده کنید.
کارشناسان درباره بازی با سفال چه میگویند؟
کارشناسان مدتهاست که در مورد مزایای بازی با خاک رس برای کودکان و بزرگسالان بحث میکنند. بازی با خاک رس یا سفال نه تنها خلاقیت و تخیل کودک را تحریک میکند بلکه مهارتهای حرکتی و هماهنگی دست و چشم را در او نیز تقویت میکند. به گفته کارشناسان، بازی با خاک رس نیز میتواند اثر درمانی داشته باشد، استرس را کاهش و آرامش را در او بیشتر کند.
کارشناسان نظرات متفاوتی در مورد مزایا و معایب بازی با خاک رس دارند، برخی معتقدند که خلاقیت و مهارت های فکری کودک را تقویت میکند، دیدگاه های کارشناسان را در مورد بازی با خاک رس و چگونگی تأثیر آن بر رشد کودک بررسی خواهیم کرد. یکی از مزایای اصلی بازی با خاک رس، به گفته کارشناسان، همانطور که گفته شد این است که خلاقیت کودک را تحریک میکند.
سفال بازی و شکل دادن آن، کودک تخیل و افکار ذهنی خود خود را به روشی منحصر به فرد و هنری بیان میکند. این روش خلاقانه میتواند به بهبود مهارت های حل مسئله و تشویق تفکر نوآورانه او کمک کند و موجب می شود کودک زود با تفکر خلاق آشنا شود و کم کم مسیر پیشرفت را در این مسیر طی کند، تفکر خلاق تکنیک رایج است که در حل بسیاری از مشکلات کاری و تحصیلی به کار گرفته میشود و دانستن آن تاثیر شگرف بر سطح زندگی آتی کودک دارد.
با این حال، برخی از کارشناسان هشدار میدهند که بازی با خاک رس میتواند برای سلامتی کودک مشکل ساز شود، به عنوان مثال تماس پوست دست کودک با این ماده موجب بروز التهابات پوستی و آلرژی در او شود. هر چند در کمتر کودکی دیده شده است که دچار مشکلات پوستی ناشی از حساسیت به خاک رس باشد.
با وجود این معایب، بسیاری از کارشناسان معتقدند که مزایای بازی با خاک رس از چالش ها بیشتر است. تحقیقات نشان داده است که شرکت در فعالیت های خلاقانهای مثل بازی با خاک رس میتواند خلق و خوی بیشتر کودکان را بهتر کند.
تاثیرهای مثبت بازی با خاک رس نه فقط بر روی کودک حتی بر روی بزرگسالان قابل اجرا است. به همین ترتیب، کارشناسان توصیه میکنند که این نوع بازی را در برنامه مراقبت از خود برای افراد در هر سنی به خوبی ترکیب کنید. در نتیجه، کارشناسان در مورد بازی با خاک رس نظرات متفاوتی دارند، اما اجماع عمومی این است که میتواند تأثیر مثبتی بر رشد کودک داشته باشد.
نتیجهگیری
سفالگری نوعی هنر است که از قرن ها پیش در بین ایرانیان رواج داشته است؛ با اینکه برخی از افراد به عنوان شغل و یا هنر دست آن را انتخاب کردند و طیف گسترده ای را از مزایا و تاثیرهای مثبت را برای کودکانی که در آن شرکت میکنند، ارائه میدهد. بازی با گل هر چند به مهارت خاصی نیاز دارد و کودک می تواند با مالیدن کف دست بر روی گل و یا شکل های مختلف درست کردن با گل به کمک انگشتان خود و حتی کمک گرفتن از قیچی و یا هر وسیله دیگر، با آن سرگرم شود. کار با خاک رس به کودکان اجازه میدهد تا با اشکال، و رنگ های مختلف تخیل خود را پرورش دهند، به آنها این فرصت را میدهد تا مهارت های هنری خود را تقویت کنند و خلاقیت خود را شکوفا کنند. چنین کاری میتواند به افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس در کودکان کمک کند، زیرا آنها ایده های خود را به شکل یک شیء ملموس میبینند.