نقش نقاشی در تقویت ذهن و خلاقیت کودکان - مهدکودک نارسیس

نقش نقاشی در تقویت ذهن و خلاقیت کودکان

نقاشی فقط ترسیم اشکال و طرح‌های هندسی و رنگ‌آمیزی بر روی کاغذ نیست بلکه نمایش رویاها، تخیل، و احساسات درونی کودکان هستند، اگرچه بسیاری از والدین، نقاشی کشیدن را فرصتی برای یادآوری مجموعه خاطرات دوران کودکی خود‌ می‌‌بینند. بسیاری از روانشناسان و مشاوران کودک بر این باورند که از طریق تحلیل نقاشی‌های کودکان به مهارت‌های شناختی، ‌عاطفی و جسمی کودک پی برد. از این رو در این مقاله مهدکودک نارسیس، به موضوع تاثیر نقاشی بر روان کودک به طور جزئی‌تر پرداختیم:

بیشتر والدین به طور سنتی فقط بر مهارت‌های خواندن و نوشتن فرزند خود تمرکز‌  می‌کنند و برای نقاشی اهمیت چندان زیادی قائل نیستند، ولی، نقاشی در آینده کودک نقش مهمی ‌دارد و به سلامت روانی آنها کمک ‌ می‌کند.

مربیان کودک معتقدند که نقاشی بر روی مهارت‌های حرکتی و رشد مغز عصبی کودکان تاثیر زیادی دارد، درمانگران‌ می‌گویند نقاشی ارزشمند است زیرا به کودکان اجازه‌ می‌دهد تا دنیای خود را به تصویر بکشند و احساسات درونی خود را نشان دهند؛ همچنین معتقدند که نقاشی به عنوان منبع زیبایی، ‌بیان احساسات و خلاقیت، ابزار خوبی محسوب‌ می‌شود. گر چه تاثیرهای مثبت نقاشی محدود به گروه سنی خاصی نیست، ولی مزایای آن برای کودکان‌ می‌تواند بسیار بیشتر از یک فعالیت سرگرم‌کننده باشد.

تأثیر نقاشی بر خلاقیت کودکان

تأثیر نقاشی بر خلاقیت کودکان

وقتی کودکان بر روی کاغذ طرح و اشکال موردنظر خود را رنگ‌آمیزی می‌‌کنند،‌ می‌‌توانند احساسات و تجربه‌های خلاقانه‌ای مثل تفکر خلاق، کشف، نوآوری، اصالت و ایجاد مالکیت فکری را تجربه کنند،که برای موفقیت در زندگی بسیار مهم است.

هنگامی‌که کودکان نقاشی‌ می‌‌کنند، ایده‌های خلاقانه‌ به وضوح نمایان‌ می‌‌شود. اهمیت نادیده گرفتن یا حتی تمسخر ایده‌های کودکان در حین نقاشی موضوع مهمی‌ است که نباید نادیده گرفته شود، بهترین حالت برای کودک این است که بتواند احساسات و تصورات خود را بدون هیچ انتقادی نشان دهد؛ در چنن موقعیتی خلاقیت او تقویت‌ می‌شود و کودک تشویق‌ می‌شود تا دنیای خود را به هر شکلی که‌ می‌‌خواهد تصور کند. والدین‌ می‌‌توانند با فراهم کردن ابزارهای مختلف و اختصاص وقت کافی برای کودکان، ‌از رشد خلاقیت آن‌ها از طریق نقاشی کشیدن حمایت کنند.

نقش نقاشی در کاهش استرس کودکان

هنر و نقاشی به عنوان یکی از بهترین راه‌های عالی برای کاهش استرس شناخته شده اند. یک مطالعه در ایالات متحده نشان داده است شرکت در فعالیت‌های هنری مثل نقاشی به مدت ۴۵ دقیقه، سطح کورتیزول یا هورمون استرس افراد به ویژه کودکان را کاهش‌ می‌دهد.

کودک‌ می‌تواند هر چیزی که احساس‌ می‌کند را بر روی کاغذ یا بوم بکشاند، برخی از کودکان از ترسیم اشکال و اشیاء و رنگ‌آمیزی آن‌ها لذت‌ می‌برند. مهم نیست که کودک در رنگ آمیزی و ترسیم اشکال تا چه مهارت دارد، کافی است آنچه را که احساس‌ می‌کند روی کاغذ یا بوم بکشد، به عبارت دیگر نقاشی کشیدن، نوعی هنر درمانی است که به کاهش استرس در کودک کمک‌ می‌کند.

بهبود مهارت‌های حرکتی در کودکان از طریق نقاشی

فعالیت‌های خلاقانه مثل نقاشی کشیدن یک راه سرگرم کننده و جذاب برای توسعه هماهنگی دست و چشم در کودکان است، کودکان یاد‌ می‌گیرند که چگونه با استفاده از عضلات دستان کوچک خود، رنگ آ می‌زی کنند یا اشکال مختلف را ترسیم کنند. مداد رنگی‌ها به راحتی در دستان کودک نگه داشته‌ می‌شوند و بر روی کاغذ در مسیرهای مختلف کشیده‌ می‌شوند و بدین شکل عضلات دست و انگشتان کودک شما تقویت‌ می‌شوند.

نقاشی ممکن است در نگاه اول آسان به نظر برسد، ‌اما در واقع به حرکات دقیق و هماهنگی دست و چشم نیاز دارد، درست نگه داشتن مداد و قرار دادن آن بر روی کاغذ به تقویت هماهنگی دست و چشم کودکان کمک‌ می‌کند و به آنها یاد‌ می‌دهد که حرکات دست خود را کنترل کنند.

هرچه کودکان بیشتر نقاشی کنند، ‌هماهنگی دست و چشم آنها بهتر‌ می‌شود، چنین موضوعی از آن جهت اهمیت دارد که کودک در انجام سایر فعالیت‌های روزمره مثل نوشتن، ‌بستن دکمه پیراهن، ‌بستن بند کفش و موارد دیگر به طور مستقل عمل‌ می‌کند.

تاثیر شگفت انگیز نقاشی بر رشد مغز کودکان

یک مغز کودک مثل بوم خالي است که بازی‌ها و فعالیت‌های هنری مثل نقاشی نقش جادویی بر روی رشد مغز کودک دارد. در سال‌های اولیه، ارتباطات عصبی در مغز کودک با سرعت زیادی شکل‌ می‌گیرد. بسیاری از فعالیت‌هایی که کودک در مهدکودک چهارستاره مثل نقاشی و رنگ آمیزی انجام‌ می‌دهد، ‌همه حواس او را درگیر‌ کرده و مغز را برای یادگیری سایر مهارت‌های مختلف تقویت‌ می‌کند. به عنوان مثال، ‌در نقاشی، ‌هر دو طرف مغز به طور کامل درگیر هستندو، ‌قدرت تص می‌م گیری و مهارت‌های حل مسئله نیز پرورش‌ می‌یابد. تقویت مهارت‌های گفته شده به رشد سالم مغز کمک‌ می‌کند و یکی از مزایای مهم نقاشی برای کودکان محسوب‌ می‌شود. از سوی دیگر، سمت راست مغز، مسئول مهارت‌های بصری و مواردی است که با چشم قابل مشاهده است، به همین علت فعالیت‌های خلاقانه مانند نقاشی، به دلیل ماهیت بصری آن، به تقویت این قسمت از مغز کودک کمک‌ می‌کند.

تقویت اعتماد به نفس کودکان از طریق نقاشی

تقویت اعتماد به نفس کودکان از طریق نقاشی

وقتی کودک نقاشی‌ می‌کند، ایده‌های خلاقانه خود را بدون ترس از قضاوت یا شکست بیان کنند، کودک به طور مستقل تص می‌م‌ می‌گیرد چگونه از مواد و رنگ‌های مختلف برای رنگ آ می‌زی اشکال خود استفاده کند. در طول کار، ‌آنها توانایی‌های خود را نشان‌ می‌دهند و یاد‌ می‌گیرند که در بیان احساسات خود آزادی بیشتری داشته باشند. در نتیجه، ‌نقاشی اعتماد به نفس کودک را افزایش‌ می‌دهد.

والدین همچنین‌ می‌توانند به کمک نقاشی، اعتماد به نفس فرزند خود بیشتر کنند، به عنوان مثال بعد از هر بار نقاشی، کودک خود را تشویق کنند یا آن را در مکان‌هایی مثل یخچال نصب کنند، و حتی آن را به دوستان و خانواده خود نشان دهند.

تقویت درک بصری در کودکان از طریق نقاشی

نقاشی فعالیتی است که‌ می‌تواند به کودکان کمک کند تا تفاوت بین قطعات، ‌شکل‌ها، ‌عمق‌ها و اندازه‌های مختلف را به صورت بصری درک کنند. پزشکان معتقدند تقویت درک بصری یک مهارت ضروری برای هر کودک محسوب‌ می‌شود.

درگیر کردن حواس کودکان از طریق نقاشی

نقاشی به کودکان اجازه‌ می‌دهد حواس خود را به کار گیرند، با نگه داشتن مدادهای رنگی در دست و حرکت آنها بر روی کاغذ و بازی با رنگ‌های مختلف، ‌پیام‌های عصبی از اعصاب حسی به مغز ارسال‌ می‌شود. با این کار، کودکان دنیای اطراف خود را با راحت تر کشف و درک‌ می‌کنند.

ماهیت بصری نقاشی همچنین حس بینایی کودک را درگیر‌ می‌کند، در حین نقاشی، ‌طراحی و رنگ آمیزی، ‌کودکان‌ می‌توانند به تمام صداهایی که‌ می‌شنوند توجه کنند، ‌تخیل خود را پرورش دهند و شکل منحصر به فردی بر روی کاغذ بکشند.

نتیجه‌گیری

با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد نقاشی برای کودکان مزایای زیادی مثل تقویت  مهارت‌های حرکتی خوب، پرورش خلاقیت و ایجاد اعتماد به نفس به همراه دارد. همچنین مطالعات مختلف نشان‌ می‌دهد کودکانی که به نقاشی علاقه زیادی دارند پیشرفت تحصیلی قابل قبولی خواهند داشت. دلیل چنین  کاری را‌ می‌توان توضیح داد فعالیت‌های هنری مثل نقاشی فواید شناختی و عاطفی برای کودکان دارد. که در این مقاله به تفصیل توضیح دادیم.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *