هر پدر و مادری ممکن است در دوره ای از رشد خود با رفتارهای بی احترامیو بی ادبی از سوی فرزند خود مواجه شود. این میتواند به احساسات مختلفی مانند خشم، شرم یا حتی احساس گناه در والدین منجر شود. هر یک از این احساسات میتواند باعث واکنش نامناسب شود. به عنوان مثال، وقتی فرزندتان را برای شام صدا میزنید و او پاسخ میدهد “نه، نمیخواهم بیام، میخواهم کارتونم را ببینم”، ممکن است عصبانی شوید و فریاد بزنید: “خیلی بیادب است! یک هفته تلویزیون نداشته باشید. یا حتی رفتارهای شدیدتری از خود نشان دهند. مهم است بدانید که واکنش شدید یا بی ادبانه به کودکان نه تنها جلوی این رفتار را نمیگیرد بلکه آن را تشدید میکند. در این مقاله از مهدکودک نارسیس قصد داریم راهکارهایی برای برخورد با کودک بیادب ارائه دهیم.
چگونه میتوانم با فرزندم درباره رفتارهای بی ادبانه صحبت کنم؟
زمان مناسب را انتخاب کنید: زمان مناسبی را برای صحبت با فرزندتان در مورد رفتارهای بی ادبانهاش انتخاب کنید. مطمئن شوید که هر دوی شما آرام و آماده مکالمه هستید و هیچ موضوع منحرف کننده دیگری وجود ندارد که توجه کودک را منحرف کند.
از زبان ساده استفاده کنید: هنگام صحبت با فرزندتان از زبان ساده و قابل فهم استفاده کنید. توضیح دهید که بی ادبی به چه معناست و چرا این رفتار نامطلوب است. مثلاً بی ادبی یعنی رفتاری که نشان دهنده بی احترامیبه دیگران باشد. ما باید با همه با احترام و ادب رفتار کنیم.
از مثالهای واقعی استفاده کنید: از مثالهای واقعی برای توضیح بهتری که فرزندتان میتواند با آنها ارتباط برقرار کند، استفاده کنید. به آنها در مورد رفتارهایی که بی ادبانه میدانید و چرا این رفتارها نامطلوب هستند بگویید.
نحوه رفتار با کودک بی ادب
برخورد با کودکی که بی ادب است میتواند چالشی برای والدین و مراقبان باشد. در زیر چند دستورالعمل برای رفتار با کودکی که بی ادب است آورده شده است:
آرامش خود را حفظ کنید: هنگام برخورد با کودک، آرامش خود را حفظ کنید. بروز واکنشهایی مثل عصبانی شدن یا دعوا کردن میتواند وضعیت را بدتر کند و ممکن است رفتار بی ادبانه کودک را تقویت کند. در عوض، روی مشکل تمرکز کنید و صبر و تحمل خود را بیشتر کنید و آرامش خود را حفظ کنید.
برای رفتار کودک خود حد و مرز تعیین کنید: کودکان برای رشد به مرزها و محدودیتهایی نیاز دارند. تعیین مرزهای مشخص به کودک کمک میکند تا بفهمد کدام رفتارش قابل قبول و کدام رفتار غیر قابل قبول است. به کودک خود بفهمانید که برخی رفتارهایش مخصوصا رفتارهای بیادبانه او قابل قبول نیستند و ممکن است عواقب ناخوشایندی داشته باشند.
با کودک خود ارتباط برقرار کنید: گاهی اوقات کودکان بداخلاق هستند به علت اینکه نمیتوانند احساسات و نیازهای خود را به درستی بیان کنند. سعی کنید با فرزند خود ارتباط بهتری برقرار کنید و در مورد احساساتش با او صحبت کنید. به آنها بیاموزید که احساسات خود را به شیوهی سالم ابراز کنند و برای بیان نیازهای خود از روشهای مختلف استفاده کنند.
به کودک خود مدیریت خشم و استرس بیاموزید: کودکان ممکن است به دلیل استرس و عصبانیت به رفتارهای بیادبانه واکنش نشان دهند. بهکارگیری رفتار صحیح با کودک و آموزش روشهای مدیریت خشم و استرس به او کمک میکند تا با احساسات منفی خود به شیوهی سالم تر مقابله کند، روشهایی مثل تمرینات تنفس عمیق، تمرکز بر فعالیتهای آرامش بخش، و استفاده از استراتژیهای دیگر برای کاهش تنش به شمار می روند.
مثال مثبت: در آموزش رفتار مناسب با کودک، نحوه استفاده از رفتارهای مثبت را به او نشان دهید. رفتارهای آنها را با نمونههایی از رفتارهای مؤدبانه و محترمانه توجیه کنید.
به دنبال مشاوره باشید: اگر با وجود نشان دادن رفتار مناسب با کودک،و به کارگیری روش های فوق باز به رفتار بی ادبانه خود ادامه داد و تلاش شما برای مدیریت آن کافی نبود، مراجعه به مشاوره یا روانشناس ممکن است مفید باشد.
با کودک بی ادب محکم باشید: بی ادبی کودک ممکن است خشم و عصبانیت شما را تحریک کند، به عنوان مثال، ممکن است بخواهید فرزندتان را تنبیه کنید یا فریاد بزنید: “چطور جرات کردی اینطور با من صحبت کنی؟” به یاد داشته باشید، وظیفه شما به عنوان والدین این است که به فرزندتان روش صحیح رفتار را بیاموزید و به او کمک کنید تا به یک بزرگسال مودب تبدیل شود.
فریاد زدن یا عصبانی شدن شما را به جنگ قدرت با کودک بی ادب خود سوق میدهد. در برخورد با کودک گستاخ آرام بمانید، از واکنش نشان دادن بیش از حد خودداری کنید و برای اینکه چه چیزی قابل تحمل است و چه چیزی قابل تحمل نیست، مرزهای مشخصی تعیین کنید.
با کودک بی ادب قاطعانه برخورد کنید: مطمئناً هیچ والدینی نمی خواهد فرزند خود به دیگران بی احترامی کند، اما گاهی اوقات ممکن است ناخواسته از این رفتارهای بی ادبانه کودک غافل شوند. به عنوان مثال، تصور کنید یکی از معلمان فرزندتان تکالیف بسیار سختی به او داده است. هنگامیکه آنها شروع به شکایت از معلم خود میکنند، شما نیز با آنها موافق هستید (حداقل تا حدی). اگر رفتارهای بی ادبانه کودک را نادیده بگیرید و آنها را تأیید کنید، کودک شما این پیام را دریافت میکند که وقتی با کسی مخالفت میکند، چنین رفتاری قابل قبول است. بهتر است در این مواقع ابتدا با کودک خود همدردی کنید و احساسات او را تایید کنید، سپس برای برخورد با رفتار بیادبانه کودک و جلوگیری از لوس شدن او صحبت کنید.
به عنوان مثال، بگویید: “من درک میکنم که در حال حاضر احساس خستگی و ناامیدی میکنید، اما تقسیم این تکلیف به بخشهای کوچکتر ممکن است اوضاع را بهتر کند.” وقتی این کار را انجام میدهید، به کودک بی ادب یادآوری می کنید که در حالی که احساسات او قابل قبول است، بی ادبی در هیچ شرایطی قابل قبول نیست.
بحث در مورد عواقب رفتار بی ادبی با کودک
گاهی اوقات ممکن است فرزند شما متوجه تاثیر رفتار بی ادبانه خود بر دیگران نباشد و شما باید با صحبت کردن و آموزش همدلی به کودک به او کمک کنید تا از تاثیر رفتار خود بر دیگران را متوجه شود. به عنوان مثال، هنگام برخورد با یک کودک بی ادب، بپرسید:
– “اگر یک روز مادربزرگ به خانه ما بیاید و به شما سلام نکند یا از میان هدیه هایی که آورده است به شما تعارف نکند؛ در این هنگام چه احساسی داری؟”
– “اگر بچه ای در مهد کودک همیشه دیگران و یا کودک شما را مسخره میکند و در مورد لباسهایش چیزهای بدی میگوید، آیا میخواهید با آنها دوست شوید؟”
این سؤالات با هدف شروع گفتگو با کودک در مورد توضیح عواقب رفتارهای بی احترامی است. به عنوان مثال: “ببین، هیچ کس دوست ندارد با بچههای بی ادب دوست شود!”
یافتن علت اصلی بی ادبی کودک
رفتار نوعی ارتباط است و رفتار بی ادبانه کودک ممکن است راهی برای کودک شما باشد تا به شما بگوید چیزی اشتباه است یا به چیزی نیاز دارد. شاید فرزندتان از شما زمان و توجه بیشتری میخواهد. همچنین ممکن است رفتار غیر محترمانه کودک به دلیل لجبازی آنها باشد. در این مورد بهتر است از تکنیکهایی که در مقاله «برخورد با کودک لجباز» بحث شده است استفاده کنید. برای یافتن علت اصلی بی ادبی کودک، سعی کنید خود را جای او بگذارید و دلیل رفتار او را حدس بزنید. آنها ممکن است رفتار کسی را در مدرسه تقلید کنند یا صرفاً رفتاری بی ادبانه داشته باشند زیرا مهارت مدیریت خشم خود را ندارند. حتی همسالان آنها ممکن است رفتار غیر محترمانه آنها را تشویق کنند و باعث شود آنها نیازی به احترام به دیگران نبینند. درک علت اصلی رفتار بی ادبانه کودکان میتواند به شما کمک کند تا به طور موثرتری به آن رسیدگی کنید.
تشویق کودک به داشتن رفتار مودبانه
اگر میخواهید فرزندتان مودب باشد و یاد بگیرد که محترمانه رفتار کند، به او فرصت تمرین بدهید. مثلاً اگر کودک شش ساله تان بگوید برای من آب بیاور! به جای سخنرانی در مورد مودبانه صحبت کردن، به سادگی به آنها بگویید: “آیا میتوانید این را به روش دیگری بگویید؟” در این مرحله جمله متفاوتی را پیشنهاد کنید و از کودک بخواهید بهترین جمله را انتخاب کند که مؤدب است. این به کودک شما این امکان را میدهد لحن خود را بهتر کند و از مهارتهای زبانی خود برای انتخاب کلمات بهتر استفاده کند. برای برخورد با بچههای کوچکتر که بی ادبی نشان میدهند، میتوانید چیزی شبیه این بگویید: “من نمیشنوم چه میگویید! من فقط زمانی گوش میدهم که شما مودبانه صحبت کنید.” سپس روش صحیح درخواست از دیگران را با آنها تمرین کنید.
نتیجهگیری
به یاد داشته باشید که هر کودکی متفاوت است و ممکن است راه حلهای متفاوتی برای تشویق رفتار خوب در کودکان وجود داشته باشد. بسته به شخصیت، سن و شرایط خاص کودک، میتوانید راهبردهای مناسبی را برای مدیریت رفتار بیاحترامیاو انتخاب کنید. فراموش نکنید که صحبت کردن با فرزندتان در مورد بی احترامی یک فرآیند مداوم است که نیاز به صبر و تکرار دارد. تاکید بر اهمیت این موضوع و پیگیری مداوم میتواند به کودک شما کمک کند تا مفهوم احترام و رفتار مودبانه را درک کند و داشتن رفتار مثبت را در زندگی روزمره خود بگنجاند.